Kinderboekenweek

Het Kinderboekenweekgeschenk is dit jaar geschreven door Arend van Dam. Het boek De Diamant van Banjarmasin bevat acht verhalen over onder andere gelukszoekers, helden, vertrekkers en nieuwkomers.
Klanten van Passend Lezen kunnen het boek als geschenk aanvragen! Het geschenk wordt opgestuurd tijdens de actieperiode. Na de actieperiode gelden weer de gebruikelijke uitleenregels. Wees er snel bij, want OP=OP!

Leen het geschenk hier

Arend van DamAfbeelding logo kinderboekenweek

Het Kinderboekenweekgeschenk is dit jaar geschreven door Arend van Dam. Je kunt hem kennen van zijn boek De reis van Syntax Bosselman: Verhalen over de slavernij. Met dit boek won hij de Archeon Thea Beckmanprijs 2018 en een Zilveren Griffel in 2019. Ook De bromvliegzwaan en andere verhalen over onze taal viel dat jaar in de prijzen.

De Diamant van Banjarmasin

Op de bijrijdersstoel in de vrachtwagen van zijn vader vraagt Arend op een dag: ‘Pa, wie zijn wij eigenlijk? Waar komen we vandaan?’ In dit boek probeert de schrijver zestig jaar later antwoorden te vinden op die vragen. In acht verhalen schrijft hij zich door de geschiedenis van Nederland heen. Het zijn verhalen over helden, gelukszoekers, vertrekkers en nieuwkomers. In al die verhalen vragen de hoofdpersonen zich af: ‘Wie ben ik? Waar wil ik zijn?
Ben ik welkom?’ Soms botst het en wordt de vraag gesteld: ‘Wie ben jij? Ik was hier eerst!’ Ja, wie was hier eigenlijk het eerst?

Leen het geschenk hier

Wil je meer lezen van Arend van Dam? Kijk dan eens in onze catalogus. Hier vind je diverse boeken door hem geschreven. Hieronder een greep uit zijn collectie boeken.
 

De oude Grieken!

Wie waren Homerus en Alexander de Grote? In tien verhalen ga je terug naar de Griekse oudheid, waar o.a. de eerste Olympische Spelen werden gehouden. Met grappige waterverfillustraties. Vanaf ca. 9 t/m 12 jaar.
 
Bestel De oude Grieken!

Echte helden willen scoren

Karim wil profvoetballer worden. Ook zijn vrienden Stijn, Morris en Guido hebben dromen die ze willen verwezenlijken. Ze proberen elkaar daarbij te helpen, maar dat lukt niet altijd. Vanaf ca. 10 jaar.
 
Bestel Echte helden willen scoren

Iemand in het bijzonder

Ken je Nederlandse vrouwen die invloed hadden op onze geschiedenis? Lees de 34 verhalen over bekende vrouwelijke kunstenaars, ontdekkingsreizigers, uitvinders én schurken. Met expressieve kleurenillustraties. Voorlezen vanaf ca. 7 jaar, zelf lezen vanaf ca. 9 t/m 11 jaar. 

Bestel Iemand in het bijzonder

De reis van Syntax Bosselman

Syntax vertelt over zijn leven als slaaf in Suriname. Lees ook waarom Nederland in de Gouden Eeuw meedeed met de slavernij. Michiel de Ruyter, Jan Pieterszoon Coen e.a. doen hun verhaal. Met zwart-witfoto's en -tekeningen. Vanaf ca. 10 t/m 14 jaar.
 
Bestel De reis van Syntax Bosselman

De schat van Klaas Kompaan

Oostzaan, 1587. Kleine Klaas is eindelijk groot genoeg om te gaan varen. Hij wordt een beroemde zeerover. Na vijf jaar keert hij als rijk man terug naar huis. Maar waar is zijn schat verstopt? AVI-E4. Vanaf ca. 7,5 jaar.
 
Bestel De schat van Klaas Kompaan

Ga naar de catalogus

(foto credit: Maikel Thijssen.)

<>Kinderboekenweek

Heeft jouw kind leesproblemen en wil je meer weten over Passend Lezen? Klik hier om je op te geven voor het gratis Webinar.
 

Lees dan een van onderstaande boeken:

Alle Hens!

Hoe ging dat, zo'n zeegevecht met kanonnen? En hoe was het leven voor kinderen op de marinewerf? Zeventien stoere verhalen over de marine en Hollandse helden als Michiel de Ruyter en Piet Hein. Met grote kleurenillustraties in waterverf. Vanaf ca. 9 t/m 12 jaar.

Bestel Alle Hens!

Brons - Linda Dielemans

Wat is er zo bijzonder aan het metaal brons en wat maakt het zo kostbaar? En waarom gooiden mensen het duizenden jaren geleden toch vaak weg, ook al kun je het altijd omsmelten en opnieuw gebruiken? Vanaf ca. 10 t/m 14 jaar.

Bestel Brons

De duik - Sjoerd Kuyper en Sanne te Loo

Door tussen de pontons van de ‘pontjesbrug’ in Willemstad op Curaçaol te zwemmen, reist Roly met zijn vader enkele keren terug in de tijd. Zo komt hij veel te weten over zijn voorouders. Maar op een dag komt Roly's vader niet terug. Vanaf ca. 10 jaar.

Bestel De duik

Verboden te vliegen - Martine Letterie

Fietje en haar familie houden duiven. Fietje praat me ze en weet zeker dat ze haar verstaan. Als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt, lopen de duiven gevaar. De Duitsers nemen alles in beslag. Fietje bedenkt een plan om de duiven te redden. Voorlezen vanaf ca. 6 jaar.

Bestel Verboden te vliegen

De zee kwam door de brievenbus - Selma Noort

Zeeland, 1953. Als de storm rond het huis raast en het water alsmaar stijgt, moeten Liesje (8, ik-figuur) en haar familie naar zolder vluchten. Zullen ze op tijd gered worden? Leesboek met informatie over de watersnoodsramp. Vanaf ca. 9 jaar.

Bestel De zee kwam door de brievenbus

Held op sokken – Betty Westera

Roderik treft alle ridders af door iets te kunnen wat andere ridders niet kunnen. Voor 4-6 jaar.

Bestel Held op sokken