Combilezen

Lezen kan altijd! Passend Lezen werkt samen met haar ketenpartners Dedicon en CBB om nieuwe toepassingen nu en in de toekomst beschikbaar te maken. Denk hierbij aan een onderzoek naar “ePUB3”, een bestandsformaat voor e-books om uitgaven vanaf de bron, de uitgever, toegankelijk te maken voor mensen met een leesbeperking. Maar ook werken we gezamenlijk aan combinaties van leesvormen zoals braille en tactiele vormen, of in de nabije toekomst een combinatie van audio en letter.

<>Combilezen

Karaokelezen doe je met karaokeboeken. Dit zijn digitale boeken die gecombineerd zijn met de gesproken versie van het boek. Tijdens het lezen word je ondersteund door een karaokebalkje, dat meeloopt met de tekst die tegelijkertijd wordt voorgelezen door een menselijke stem. Zo zie je per woord waar je op de bladzijde bent als het boek wordt voorgelezen. Daarnaast is het mogelijk om de snelheid en de lettergrootte naar wens aan te passen.

Samen met je kind een boekje lezen. Voor veel ouders is dat een normale en vooral leuke bezigheid. Als je kind blind is, is dat niet zo vanzelfsprekend. Daarom is er een speciale collectie met tastbare (voor)leesboekjes ontwikkeld: Voelboeken.

De collectie is geschikt voor blinde en zeer slechtziende jonge kinderen van 2 tot 8 jaar. Al lezend en voelend ontdekken zij met deze boekjes de wereld om hen heen. Ook kunnen de jonge kinderen zo op een laagdrempelige manier kennismaken met het brailleschrift en hun tastzin ontwikkelen. Meer weten? Ga dan naar de pagina met meer informatie over Voelboeken.