Hoe werkt het

<>Hoe werkt het

De collectie van Passend Lezen is zeer divers. We geven daarom graag hieronder een toelichting over hoe je de titels kunt lezen en beluisteren.

Ook hebben we een handleiding ontwikkeld die je kunt downloaden om alles rustig te kunnen lezen en te proberen. Deze handleiding wordt regelmatig herzien.

Download de handleiding

Instructievideo's gebruik website

In de instructiefilmpjes komen verschillende onderwerpen aan bod, die je stap-voor-stap op weg helpen om de website van Passend Lezen te gebruiken. Ga hiervoor naar de speciale instructiefilmpjes-pagina of vind hieronder de video die je nodig hebt.
Ga naar de instructiefilmpjes-pagina

Inloggen bij Passend Lezen
In deze video leggen we uit hoe je inlogt bij de website van Passend Lezen. 
Bekijk de uitleg over hoe je kunt inloggen

Weergave instellen bij Passend Lezen
In deze video leggen we uit hoe je de weergave instelt op de website van Passend Lezen. 
Bekijk de uitleg over hoe je de weergave instelt

Wachtwoord vergeten bij Passend Lezen
In deze video leggen we uit wat je moet doen als je je wachtwoord vergeten bent op de website van Passend Lezen. 
Bekijk de uitleg wat je moet doen als je je wachtwoord vergeten bent

Boek bestellen
In deze video leggen we uit hoe je een boek bestelt op de website van Passend Lezen.
Bekijk het filmpje over hoe je een boek kunt bestellen

Boekenplank en boek lezen
In deze video leggen we uit hoe je een boek reserveert of op je wensenlijst kunt plaatsen. 
Bekijk het filmpje over boeken reserveren of op je wensenlijst plaatsen

Boeken zoeken in de collectie
In deze video geven we tips voor het zoeken van boeken in de collectie van Passend Lezen. 
Bekijk het filmpje met tips voor het zoeken van boeken

De gesproken boeken van Passend Lezen zijn met behulp van Voiceover te lezen via de Mac. Stefan Laureijssen van Visio legt in drie filmpjes uit hoe je dit kunt doen. 

Instructievideo's gesproken boeken via de Mac

De gesproken boeken van Passend Lezen zijn met behulp van Voiceover te lezen via de Mac. Stefan Laureijssen van Visio legt in drie filmpjes uit hoe je dit kunt doen. 

Inloggen bij Passend Lezen
In deze video laat Stefan Laureijssen zien hoe je op de Mac met behulp van VoiceOver inlogt bij de website van Passend Lezen. 
Bekijk de uitleg over hoe je kunt inloggen

Boek bestellen
In deze video laat Stefan Laureijssen zien hoe je op de Mac met behulp van VoiceOver een boek bestelt op de website van Passend Lezen. 
Bekijk het filmpje over hoe je een boek kunt bestellen

Boekenplank en boek lezen
In deze video laat Stefan Laureijssen zien hoe je op de Mac met behulp van VoiceOver je bestelde boeken in een overzicht kunt oproepen en een boek online kunt lezen of downloaden. 
Bekijk het filmpje over hoe je een boek kunt lezen

De collectie Audiolezen bestaat uit ruim 75.000 gesproken boeken. Een gesproken boek lijkt op een luisterboek, maar gesproken boeken:

  • zijn exclusief verkrijgbaar voor mensen met een leesbeperking en zijn volledig afgestemd op hun wensen
  • worden op een rustig tempo ingesproken, zonder al te veel intonatie
  • maken het mogelijk door het boek te navigeren om bijvoorbeeld naar een volgend hoofdstuk te gaan

Naast gesproken boeken, biedt Passend Lezen ook hoorspelen, hoorcolleges en kranten en tijdschriften (als abonnement) in audio aan. Gesproken lectuur kun je op de volgende manieren beluisteren:

Streaming

Via de online player kun je de gesproken titels streamen. De online player bereik je door op je boekenplank de titel te selecteren die je wilt luisteren. Je kunt dan kiezen of je de titel meteen wilt afspelen (streamen) of dat je de titel downloadt. Voor streamen geldt dat je een internetverbinding nodig hebt. Tip: beluister de boeken altijd via een wifi-verbinding om het datagebruik van je mobiele bundel onder controle te houden.

Ook kun je de volgende afspeelapparaten gebruiken voor streaming:
Webbox
Plextalk

Hulp nodig? Hier vind je de handleiding voor de Online Player

Daisylezer-app

De gesproken titels zijn ook via de Daisylezer-app van Passend Lezen te beluisteren. Hiermee kun je altijd en overal op je mobiele telefoon of tablet luisteren naar gesproken boeken, kranten en tijdschriften. Ook kun je de titels downloaden in de app, zodat je ook zonder internet de titels kunt beluisteren. De Passend Lezen-app is beschikbaar voor iOS en Android:

iOS:
Download de app in de App Store
Download de handleiding voor iOS

Android:
Download de app in de Google Playstore
Download de handleiding voor Android

Daisy-cd en -speler

Je kunt de gesproken lectuur ook op Daisy-cd ontvangen. Deze worden gratis bij je thuisbezorgd. Daisy-cd’s speel je af met behulp van een Daisyspeler of Daisysoftware zoals AMIS. Daisyspelers zijn verkrijgbaar bij leveranciers van leeshulpmiddelen. Je hebt ze in twee modellen: het tafelmodel en het pocketmodel. Het tafelmodel is de traditionele Daisyspeler waarmee je de Daisy-cd's kunt afspelen. Je hebt hiermee geen computer of internet nodig om het boek te kunnen beluisteren. Het pocketmodel gebruik je als je liever titels wilt streamen (via internet). In het pocketmodel passen geen Daisy-cd's. Je kunt de titels ook downloaden die je op het interne geheugen of de SD-kaart van de Daisyspeler kunt zetten. Meer informatie over de diverse Daisyspelers vind je hier.

Lees je in braille? De collectie brailleboeken, kranten en tijdschriften van Passend Lezen bestaat uit ruim 15.000 titels. Ook beschikt Passend Lezen over uitgebreide collectie van kaarten en plattegronden in braille (reliëfwerk). De gewenste titel kun je gemakkelijk opzoeken in de catalogus en bestellen. Lectuur in braille wordt gratis binnen enkele dagen thuisbezorgd. Voor reliëfkaarten bedraagt de levertijd 1 tot 2 weken. Retourneren is niet nodig.

Hoe wordt een boek omgezet in een brailleboek? Eerst wordt het boek gedigitaliseerd. De bestanden worden geprint en de banden geniet. Dit gebeurt met geavanceerde brailleprinters. Door dit proces kan het gebeuren dat de paginering van het brailleboek niet synchroon loopt met de oorspronkelijke titel.

Braille-A

Braille-A boeken zijn brailleboeken voor de beginnende braillelezer. Deze boeken zijn onderverdeeld in boeken voor volwassenen en boeken voor de jeugd.

Boeken voor volwassenen bevatten een extra witregel tussen de brailleregels en zijn enkelzijdig geprint.

Boeken voor de jeugd zijn onderverdeeld in 3 niveaus:

  1. AVI-start (na 1-3 maanden leesonderwijs)
  2. AVI M3 (na 4-8 maanden leesonderwijs)
  3. AVI E3 (na minimaal 9 maanden leesonderwijs)

Om het lezen te vergemakkelijken staat er een extra witregel tussen de brailleregels, bevatten geen hoofdletters en zijn de boekjes enkelzijdig geprint. Ook verloopt de introductie van leestekens stapsgewijs.

Zoeken op Avi niveau is mogelijk. Het is echter geen filtermogelijkheid.

Naast lectuur in gesproken vorm en braille, kun je bij Passend Lezen ook terecht voor een kleine collectie in groteletter. In de catalogus kun je de gewenste titel opzoeken en bestellen. Vervolgens wordt de titel binnen een paar dagen kosteloos thuisbezorgd.

Jumboletter

Jumboletter is een boek met een grote letter in zwart-wit print. Het is speciaal gemaakt voor (zeer) slechtziende kinderen van 6 tot 14 jaar. Het formaat van de boeken is A4, en de lettergrootte is .24. De regelafstand is groter en vormgeving bewust rustig gehouden. Voor de collectie van de Jumboletter zijn er ruim 200 populaire jeugdboeken geselecteerd. Omdat Passend Lezen ernaar streeft dat een zo groot mogelijk aantal kinderen gebruik kan maken van de Jumboletter-boeken, kun je niet meer dan 3 boeken per maand bestellen.

Een Jumboletter boek wordt geprint zodra er een aanvraag voor binnen is. Dit heet ‘printing on demand’. De Jumboletter wordt vervolgens binnen 3-5 werkdagen naar jou toegezonden en ze hoeven niet teruggestuurd te worden.

XML-leesprogramma voor kranten en tijdschriften

Voor het lezen van een elektronische krant of tijdschrift dient het speciaal ontwikkelde XML-Leesprogramma te worden geïnstalleerd. Na installatie openen de kranten en tijdschriften zich vanzelf in dit programma en kun je in het programma de kranten en tijdschriften lezen. Met behulp van schermvergroting kunnen de letters vergroot worden en kun je de tekst laten oplezen.

Download het XML Leesprogramma. Sla vervolgens de set van het XML Leesprogramma op je computer op om te installeren. Ook is er een handleiding voor het XML Leesprogramma beschikbaar.

Wil je kranten en tijdschriften lezen? Deze titels worden bij Passend Lezen aangeboden als abonnement. Een kranten- en tijdschriftenabonnement houdt in dat de nieuwste editie van de desbetreffende titel automatisch voor je wordt klaargezet. Je ontvangt dan dagelijks, wekelijks of maandelijks (afhankelijk van de frequentie van de titel) de nieuwste editie op Daisy-cd, in braille of in grote letter. Als lid van Passend Lezen mag je maximaal 5 fysieke abonnementen in omloop hebben. Uiteraard is wisselen van titel mogelijk. Je kunt kranten en tijdschriften ook (onbeperkt) streamen en je kunt onbeperkt gebruikmaken van het Elektronisch Kranten en Tijdschriftenpakket (EKT).

Voor meer informatie of voor het afsluiten van een abonnement kun je contact opnemen met Klantencontact, afdeling kranten en tijdschriften. Telefoon: 070 - 3381 500 (optie 2), e-mail: klanten@passendlezen.nl.