Boekenweek

Het thema van de 86ste Boekenweek is: Tweestrijd. Het Boekenweekgeschenk is dit jaar geschreven door Hanna Bervoets. Klanten van Passend Lezen kunnen het boek Wat wij zagen als geschenk aanvragen. Het Boekenweekgeschenk wordt opgestuurd tijdens de actieperiode. De actieperiode is dit jaar de hele maand juni! Na de actieperiode gelden weer de gebruikelijke uitleenregels. Wees er snel bij, want OP=OP!

Leen het geschenk hier

Boekenweekgeschenk: Wat wij zagen

Het thema van de 86 ste Boekenweek is: Tweestrijd. Innerlijk conflict, verscheurdheid ligt aan de basis van de menselijke natuur. Het hart volgt niet altijd de rede, de onderbuik ondermijnt nogal eens het gezonde verstand en in de literatuur, in boeken, krijgt die tweestrijd bij uitstek vorm. In verhalen kan de gespletenheid worden getoond en kunnen tegenstrijdige gevoelens tegen elkaar worden uitgespeeld.
 
Hanna Bervoets schreef dit jaar het Boekenweekgeschenk getiteld Wat wij zagen. In deze novelle moet hoofdpersoon Kayleigh voor een onlineplatform gruwelijke filmpjes, fake news en bedreigingen verwijderen.
 
Gratis reisdag NS gaat niet door 
Naar aanleiding van de maatregelen van de regering heeft de NS in overleg met Stichting CPNB besloten de gratis reisdag op zondag voor dit jaar te laten vervallen.

Klik hier om het Boekenweekgeschenk als uitleenexemplaar te bestellen (streaming, braille of Daisy-cd). 
Klik hier om het Boekenweekgeschenk als uitleenexemplaar te bestellen in het Fries. 

<>Boekenweek

Hanna Bervoets

Hanna Bervoets (1984) debuteerde in 2009 met Of hoe waarom, twee jaar daarop verscheen Lieve Céline, dat werd bekroond met de Opzij Literatuurprijs. Wij hebben diverse boeken van de schrijfster in onze collectie:

Lieve Céline
Een laagbegaafde jonge vrouw zoekt troost voor haar dramatische leven in brieven aan de door haar bewonderde zangeres Céline Dion.

Alles wat er was
Acht mensen zijn na een apocalyptische knal voor langere tijd in een schoolgebouw opgesloten, tot elkaar veroordeeld.

Fuzzie
Enkele mensen ontvangen op raadselachtige wijze een pluizig bolletje dat tegen hen praat en hen lijkt te begrijpen

Fotocredits: Klaas Hendrik Slump

Roxane van Iperen schrijft dit jaar het
Boekenweekessay: De genocidefax.
In een hartschokkend onderzoek
confronteert zij de lezer met de
ultieme vraag: ‘Wat zou jij doen?’ 

Klik hier om De genocidefax te bestellen.

Roxane van Iperen

Wij hebben diverse boeken van Roxane van Iperen in onze collectie:

’t Hooge Nest
Twee joodse zusjes duiken onder in villa 't Hooge Nest in het Gooi en ondernemen van daaruit actie tegen de Duitse bezetter.

Herdenken en vieren
Lezing ter herdenking van 4 en 5 mei 2021.

Schuim der aarde
De levens van enkele inwoners van een sloppenwijk in Rio de Janeiro.

Spreekt het thema ‘Tweestrijd’ je aan? We hebben nog meer boeken in de collectie die bij dit thema passen. Deze zes boeken zijn geschreven over het thema tweestrijd. 

In tweestrijd – Jenna Blum
In de problematische relatie tussen een vrouw en haar manisch-depressieve tweelingbroer speelt het jagen op tornado's een grote rol.

In tweestrijd – Kate Jennings
Een feministische, werkende vrouw ziet haar man door Alzheimer veranderen van partner in zorgenkind.

Innerlijke tweestrijd – Anselm Grün
Aanwijzingen over hoe de mens het goed en het kwaad in zichzelf met elkaar kan verzoenen.

Fout in de Koude Oorlog – Martin Bossebroek
Geschiedenis van de Koude Oorlog vanuit Nederlands perspectief, op basis van de carriáeres van minister van Buitenlandse Zaken Joseph Luns en cineast Joris Ivens.

Bloedbroeders – Chris Ryan
Een man staat bij een oorlogsmissie in Afghanistan in tweestrijd als hij zijn doodgewaande broer , die nu met de vijand heult, tegenkomt.

Een man om van te houden – Frauke Heyde
Verpleger Bob is vanuit het verre Afrika teruggekeerd naar Belgie om voor zijn revaliderende broer Bert te zorgen. Op zijn nieuwe werk op de spoeddienst leert hij urgentiearts Babs Dufour kennen, met wie het al snel klikt.
 

Week van het Christelijke Boek | 26 mei t/m 5 juni

Van 26 mei t/m 5 juni is het de Week van het Christelijke Boek. Tijdens deze periode geven christelijke boekhandels Gewijde chaos, geschreven door Annemarie van Heijningen-Steenbergen, gratis weg bij een aankoop van € 15,- aan boeken.
 
Het boek vertelt het verhaal van een domineesgezin die probeert ten tijde van de coronacrisis de rust te bewaren. Toch sijpelen stress en spanning hun leven binnen. Het boek is door de auteur zelf ingesproken en kun je als uitleenexemplaar bestellen bij Passend Lezen.

Klik hier om een e-mail te sturen en het boek in audio of braille aan te vragen.